tisdag 30 november 2010

Jag bli rädd

när jag hör mina vänner prata om att låna pengar till boende och julklappar, jag blir rädd när jag hör dom att vadå amortera -betala bara räntan. Vad hände, var är mina goa tänkande vänner. Usch det känns som om jag lever mitt i Matrix med ett ben stående i varsitt läger. Idag 30 nov. 2010 har det haglat indikationer om EU:s katastrof ekonomi...ingen vill höra, ingen vill se...fallet kommer bli smärtsamt.

söndag 28 november 2010

Spain could be forced to seek a bail-out within months, warns Barclays

Spain could be forced to seek a bail-out within months, warns Barclays

det närmar sej sakta...

Första riktiga snöpasset

Snön vräker ner, försöker skotta så mkt jag bara orkar men det är inte lätt när marken inte frusit. Funderar mkt på var allt vatten ska ta vägen när väl våren kommer. Detta är första vintern i mitt liv med så mkt regn och sen "pang" vinter, spännande tid vi lever i. NAO spökar.

fredag 26 november 2010

Maedi visna?

Idag så kom en veterinär och kollade våra får och getter om dom har maedi visna. Frågade vet. är detta ngt slags EU projekt?. Vet svarade  -vet int, vi kollar... Visst det är kanon att medi spåras...men vem står för notan? Ska bli så spännande när rapport presenteras, och gäller dom nya reglerna? mao jag behöver inte slakta medivisna djur?

Slakta get...

Det är inte skoj, det är en vän, men oj vilket kött jag får! Var lite kaotiskt väder, minusgrader pg, så det var inte möjligt att hänga 40 grader. Slaktkroppen fick hänga 24 timmar och är ganska ok i mörhet, det får bli långkok. Har lagt in det mesta i frysen mkt att göra nu, men ska ta fram en stor stek som jag ska torka i småbitar. Torkat getkött med chili är så gott så gott.

tisdag 9 november 2010

Eskil hur kunde du?

Som självhushållare har jag prövat en mängd olika frösorter för att lära, smaka och se vilka som är bäst anpassade för just min lilla plats på jorden. Men så har Eskil, EU och Co kommit fram till att så här kan ju inte jag få hålla på, nej jag måste använda F1 hybrider eller kanske ännu bättre använda monsantos växter som kräver besprutning för att överhuvudtaget växa alls. Ok, kanske är jag lite väl konspiratorisk men är detta ett led i Eskils kampanj "Sverige ska bli bäst på mat"...allt ska smaka likadant.

Som "hobbyodlare" vill jag kunna välja och exprimentera, känna den nyfikenhet och glädje när jag bläddrar i tex. Runåbergs fröer , pröva och smaka gamla sorter...
 Varför får jag inte välja, varför kommer EU med ett sånt här direktiv, vad vinner vi på detta, varför straffar man småskalighet?

Remissen går ut imorgon den 10 november. Skriv ett remissvar, bevara mångfalden för om detta går igenom då har vi förlorat växtsorter för all tid...

Remissvar till Dnr 22-9337/10 
Föreskrift om bevarandesorter och amatörsorter av köksväxter
  jordbruksverket@jordbruksverket.se

remiss med bilagor hos Jordbruksverket

onsdag 3 november 2010

Tuppsylta

Från ett inlägg på alternativ.nu

Man tar en tupp och delar den i fyra delar.
Vill man ha lite magrare sylta kan man skinna först men jag tycker skinnet ger en bra smak i spadet.
Jag brukar även koka med fötterna efter att ha nypt av "fjäll" och klor vid skållningen....de ger en bra smak till buljongen.
Lägg ner tuppen i en kastrull och täck över med vatten.
Skumma av när det kokar upp och sänk värmen så bitarna nästan sjuder.
Krydda som du vill. Jag brukar endast ha i ordentligt med salt och svartpeppar, några klyftor vitlök och två gullökar delade i fyra klyftor.
Lägg på lock och låt koka c.a två timmar. Fågeln skall vara rejält mörkokt men inte så att den kokar sönder.

Fiska upp fågeldelarna och bena ur. Alla ben, brosk (tuppfötterna) och rester från löken läggs tillbaka till spadet och får koka vidare utan lock i 30-45 min.
Ju längre tid benen får koka desto mer bindemedel (gelatin) och smak lämnas kvar i spadet.
Under tiden som spadet kokar vidare så mal du ner tuppköttet antingen i kvarn eller matberedare.
När du tycker att spadet smakar bra silar du det.
Sen blandar du bara lika delar tuppfärs och spad, rör om och häller upp i formar som ställs kallt så att syltan stelnar.

Skulle syltan bli för lös och inte stelna ordentligt så går det utmärkt att värma upp den i en kastrull igen...blanda i lite gelatin och hälla upp i formarna igen.
Men vanligtvis så får man tillräckligt med gelatin från benen själva.

Matguld!

Galenskap -FED

Har försökt ha koll på senaste veckans ekonomiska "stora" händelser. Sammanfattar med ett ord -Galenskap-luftslott-bubblor.
Återgår till att slakta kaniner, mjölka mina getter och förädla sommarens skörd. Ekonomin kommer att bli tuff framöver....back to basic.

tisdag 2 november 2010

Gigantiskt oljefynd!

Rubriker skriker, det var bara någon som glömde att påpeka att detta fynd räcker till den globala konsumtionen i ca 90 dagar. Läs mer på Cornucopia? blogg