lördag 29 januari 2011

Egypten

live

onsdag 12 januari 2011

Eurons öde -händer det idag?

Sanningens ögonblick närmar sig med stormsteg. Läs mer i SVD

Onsdagens portugisiska auktion på obligationer är planerad till klockan 11.30 svensk tid.

Puhhh vi kan andas ut och bara köra på. Lyckad emission för Portugal (källa DI.se)

Oljepriset

Stiger sakta och i skrivandets stund så ligger Brent på 98 dollar/fat.
WTI 91,64 dollar/fat.

På DI:s hemsida skriker rubrikerna rally samtidigt som det finns en viss "oro" för Portugals ekonomi. I Australien är det fullt av vatten vilket i sin tur kommer att påverka stålpriserna. Här i Sverige lånar vi pengar som aldrig förr. I USA så går pengatryckpressen på högvarv.

Jag måste nog va den dummaste människan på planeten för det som händer i världen, politiken, ekonomi och miljön tycker jag känns kusligt nära ett totalt sammanbrott och ingen bryr sej, men det är klart kronan är ju urstark.

E24 har en intressant text om Chefekonomernas mardrömsscenario, när ska vi vakna?

onsdag 5 januari 2011

Jag erkänner, jag älskar katastrof filmer

Men de senaste dagarnas rapporter om döda fåglar, döda fiskar mjaee nu tycker jag att det börjar bli lite jobbigt. Har vi passerat naturens brytpunkt? Bina har haft det jobbigt och det i sej är än enorm katastrof...Om du hört om ngt liknande med fågel o fiskdöd, plz gör ett litet inlägg för detta börjar göra mej mer nervös än vanligt.

tisdag 4 januari 2011

Nedräkning...

En av våra getter är stor som ett hus, beräknad nedkomst 18 februari...om jag nu räknat rätt. Längtar efter mjölken, osten...ja allt vad dessa djuren ger oss. Väntans tider och i helgen torkade jag lite getkött med chili och salt, trodde det skulle räcka till soppor, snacks etc. 3 dar sen var det slut, jisses vad gott det är/var.
Torka kött går mkt snabbare än vad jag trodde, skiva tunt, torka i ollor ca 1 timme, nu har jag lyxen att ha en elektrisk torkare...ska testa på vedspisen nästa gång men för alla som vill torka kött, svamp, bär och allt så rekommenderar jag denna eltorkare (viskar evermat) så länge vi har elen kvar.

Tänk om..bara oljepriset

går upp till ca 120 dollar fatet, vad händer med vår klappa på bröstet svenska ekonomin. Evig tillväxt i en ändlig värld, sverige på högvarv men, hur mkt olja har vi som vi pumpar upp...letar i Arvidsjaur ;) Njaee men visst det går strålande för sverige och svenska folket har aldrig haft mer skulder än idag, vi har peak oil...och som en god vän sa i dag -bry dej inte om undergången den kommer när den kommer. Ähmm ja vi är ju inte skulden till nått...vi vill bara ha mer o mer...och varför ska vi ta konsekvenserna av vårat beteende? Bättre rösta på ngt parti eller ngt liknande...

söndag 2 januari 2011

Chilis magiska värld - Espelete

Espelete chili, torka och köra i mixer till ett pulver, eller med munskydd hacka och krossa i mortel...Det är en höjdare till matlagning! Dessutom om man får stor skörd, rosta den i en stekpanna, ytterligare en krydda till matlagningen. Blanda torkad krossad Espelete i olja (inte olivolja) och du får en suverän stekolja! + att chili är smärtdämpande! Så skit i alvedon ät chili när du har ont ;)

2011 är det nu det börjar?

För 9 år sedan flyttade jag från staden ut på landet. Jag hade fått nog av att all tid gick till arbete, konsumtion, mera konsumtion och att allt handlade om evig tillväxt. Jag och min sambo sålde lägenhet, lånade ca 200tusen och köpte en liten gård på landet. Försöker betala av lånet så mkt som möjligt, men det är tufft när ingen av oss har ngt lönearbete, målet är iaf att vara skuldfri om 2 år.

Vi har bara ett tunnland men vi är nästan självförsörjande på grönsaker idag.
Vi har får, getter, höns och kaniner (vi är självförsörjande på kött), bete för djuren kan vi ha på grannarnas mark, men hö för vintern får vi köpa.

Jag har haft ångest i veckor och månader för framtiden och peak oil, hur ska vi få hit hö, havre etc. Funderar på gerillaodling i skogen och mark i träda, kan nog fungera då vi inte har så många djur. Men den största ångesten får jag av människor och vänner som inte alls vill prata om peak oil och den globala ekonomin, jag har känt mej ensamast i universum.

Så tack till er bloggare som skriver insiktsfullt om tiden vi lever idag, vad vi kan göra och inte ska göra, idag känner jag mej inte ensam, jag ser att det finns fler människor som tänker och handlar inför den oljefattiga framtiden. Att ni bloggare delar med er iaktagelser, skeenden och kunskap...det är ett ledljus för mej.
...må 2011 bli förberedelsernas år...