lördag 23 april 2011

årets första sparris-skörd

...var igår och smakade ljuvligt, bröt av sparrisen istället för att använda "skörderedskap" mindre träigt bara att koka i lättsaltat vatten och äta, och ja det var gott...gladens påsk.

fredag 15 april 2011

Fick en glassmaskin...

Så idag har jag gjort första glassen på getmjölk. Det är gott!
4 dl mjölk
4 äggulor
1dl socker
värm försikrigt tills det tjocknar
kyl i vattenbad
glassmaskin
eller
vispa och tjockna i frysen
:)

torsdag 14 april 2011

fredag 8 april 2011

Långkok

Var hos handlarn igår, där fanns fantastiskt nog oxsvans! Utgångsdatum var gårdagens och överaskande sa hon, vill du ha dom (2kg oxsvans) du får dom, nu puttrar ett långkok på vedspisen, dagen till ära har jag införskaffat portvin som ska höja denna rätt till skyarna;). I denna tid av ekokaos ska jag njuta av en god middag, vin och av de välfyllda förråd av mat som fyller skafferiet. Ost gör jag varannan dag, ja jag njuter av livet idag. God Fredag människor.

fredag 1 april 2011

Hälsinge vitost

Går att steka, hyvla, smula ja en kanonost. Variation på Haulomi
8L getmjölk
1dl syrakultur
20 grader syrakultur 30 min
28 grader löpe ca 45 min
värm sakta 2 grader var 5 min till 38
häll av vassle(gör ricotta på den :))
i form
självpress i 1 dygn a 25 grader
saltlag 1 dl salt/ 9dl vatten
 1 dygn
torka tills ytan torr
Klart!