fredag 30 september 2011

Dagens Chiliskörd

Chili kiosken öppnar snart!

söndag 25 september 2011

En blogg

Blev så glad idag hittade jag bloggen  Lamm på en höft mkt bra tips & tricks! för oss självhushållare och alla andra som vill ta till vara på mat.

fredag 23 september 2011

Trattisar

I år är skogen full av dom, överallt, massor, jag har aldrig sett så mycket svamp i hela mitt liv. Torkapparaten går på fullvarv, vi fyller burkar för flera år framåt. Vem vet nästa år kanske det inte finns någon svamp i skogarna. Torkade trattkantareller i en köttgryta är så gott och jag hamstrar när det finns, det är nog samlar-genen i mej och i tider som dessa med ekonomiskt kaos runt hörnet, det  gör mej ännu mer motiverad att samla mat gratis i skogen. Det är också ett slånbärs år så jag väntar på första frosten sen ska det plockas och göras vin och saft. Krikon knäcker grenarna på träden så vi plockar så mycket vi bara orkar. Läs om vad man kan göra med krikon på Ekoplantan.
(från getapulien.se)

onsdag 7 september 2011

Hermetisk inkokning

Skördetider, slaktatider...Jag fortsätter att blogga på min andra blogg Getapulien.se...här blir bara lite klipp och klistra.

Katla kanske pg

Senaste veckan har det varit fler jordskalv än normalt under Katla. Islands motsvarighet till SMHI (Veðurstofa Íslands) har på sin sajt fortlöpande uppgifter om jordskalv på hela ön. De senaste dygnet verkar aktiviteten ökat och på bloggen  Iceland Vulcano and Eathquake blog uppdaterar Jon Friman senaste nyheterna om vad som sker under Katla 0ch andra vulkaner på ön.
För 3 år sedan såg jag en dokumentär om vulkanen Lakis utbrott 1783 och hur utbrottet förorenade luften i flera månader i England, Skandinavien, Frankrike, Belgien, Holland, Tyskland och Italien, det skymde månen och solen och orsakade en mängd av olika sjukdomar. Man pratade om giftmolnet som sakta bredde ut sig. Utbrottet påverkade även klimatet i Amerika där man upplevde en av historiens kallaste perioder etc.
Som självhushållare får man sej en tankeställare, jag tar förgivet att gräset ska fungera som bete men både kärnkraftsverkhaverier och vulkanutbrott kan göra att marken vi brukar helt obrukbar. Både vulkaner och kärnkraftsolyckor sprider sej globalt och hur skyddar vi oss mot akuta katastrofer som slår ut matförsörjningen. Peak Oil har varit och det kommer att bli brist på transportmedel samtidigt som vi planterar skog på våra åkermarker. Vi tar så förgivet det alla  i Somalaia drömmer om, det finns mat på våra hyllor.
Webcam på Katla