onsdag 7 september 2011

Katla kanske pg

Senaste veckan har det varit fler jordskalv än normalt under Katla. Islands motsvarighet till SMHI (Veðurstofa Íslands) har på sin sajt fortlöpande uppgifter om jordskalv på hela ön. De senaste dygnet verkar aktiviteten ökat och på bloggen  Iceland Vulcano and Eathquake blog uppdaterar Jon Friman senaste nyheterna om vad som sker under Katla 0ch andra vulkaner på ön.
För 3 år sedan såg jag en dokumentär om vulkanen Lakis utbrott 1783 och hur utbrottet förorenade luften i flera månader i England, Skandinavien, Frankrike, Belgien, Holland, Tyskland och Italien, det skymde månen och solen och orsakade en mängd av olika sjukdomar. Man pratade om giftmolnet som sakta bredde ut sig. Utbrottet påverkade även klimatet i Amerika där man upplevde en av historiens kallaste perioder etc.
Som självhushållare får man sej en tankeställare, jag tar förgivet att gräset ska fungera som bete men både kärnkraftsverkhaverier och vulkanutbrott kan göra att marken vi brukar helt obrukbar. Både vulkaner och kärnkraftsolyckor sprider sej globalt och hur skyddar vi oss mot akuta katastrofer som slår ut matförsörjningen. Peak Oil har varit och det kommer att bli brist på transportmedel samtidigt som vi planterar skog på våra åkermarker. Vi tar så förgivet det alla  i Somalaia drömmer om, det finns mat på våra hyllor.
Webcam på Katla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar